Föreläsningar
BDT vatten (Gråvatten)

<< Tillbaks till Föreläsningar huvudsida

Redan under tidigt 1990-tal var jag inne på att avlopp (precis som annat avfall) måste sorteras för att möjliggöra effektiv och säker återvinning av resurser.  På den tiden använde vi fortfarande mycket fosfor i tvättmedel men när Sverige 2008, äntligen förbjöd fosfat som mjukgörare i tvättmedel och senare också diskmedel, så sjönk inte bara avloppens totala fosforinnehåll med cirka 25%, -BDT vattnet blev också nästan helt befriat från fosfor. Med klosettvattensortering erhålls därför numera ett avloppsvatten som inte bara är avlastat alla smittämnen utan också merparten av alla näringsämnen. Ur ett större miljö- och hälsoskyddsperspektiv är därför ett BDT vatten ett harmlöst vatten jämfört med ett blandat avloppsvatten. BDT vatten innehåller dock höga halter lätt nedbrytbara organiska ämnen som kan skapa kraftigt lukt och igensättning av mark om det inte behandlas på ett adekvat sätt.

Inom det internationella FoU projektet Ecosanres var detta allmänt accepterat och i målsättningen att verka för sanitet med torra urinsorterande lösningar, sågs BDT vatten som en möjlig resurs att nyttja för bevattning eller förstärkning av grundvattentillgång. Som expert på gråvatten inom Ecosanres skrev jag dels ett par rapporter om gråvatten (se sidan ”Publikationer”). Jag höll också föreläsningar på de internationella kurser som projektet ordnade. I denna föreläsning för Ecosankursen, ger jag lite bakgrundsfakta kring problem och möjligheter med gråvatten men framförallt mina erfarenheter från arbeten med torr sanitet och gråvattenhantering i Kina och Sydafrika pdf GRW Erdous och SA 

 I Sverige finns många avlopp för tex fritidshus med torrdass med utsläpp av enbart BDT-vatten ofta via stenkista eller någon annan enkel form av infiltration. Sådana utsläpp ansågs länge vara självklara och miljövänliga. Under första hälften av 2010-talet började myndigheternas syn på BDT avlopp att förändras. Många kommuner tolkade de allmänna råden som att normal eller hög skyddsnivå skulle gälla alla avlopp, även BDT avlopp. Flera kommuner började ställa krav på särskild fosforrening av BDT vatten vilket innebar att många fastighetsägare tvingades komplettera sina anläggningar med fosforfällor eller teknik för fosforfällning. Andra kommuner krävde att fastighetsägare med sommarhus skulle ersätta sina enkla resorptionsanläggningar (”utsläpp till vinbärsbusken”) med slamavskiljare och markbädd byggda enligt svensk standard. Detta fick inte sällan till följd att många fastighetsägare valde att installera WC toalett när de ändå tvingades bygga ett nytt stort avlopp. Andra kommuner tvingade in fastighetsägare i det kommunala systemet med hänvisning för risker med övergödning.  

Myndigheterna oro för BDT- avloppen tvingade inte bara fram dyra lösningar för den enskilde fastighetsägaren, utan drev också fram mer vattenförbrukande avlopp med risk för vattenbrist och saltvatteninträngning i skärgårdsmiljöer. Myndigheternas agerande motverkade också smittsäkra och kretsloppsanpassade avlopp, eftersom investering i modern källsorterande teknik blev alltför dyr om även BDT anläggningen skulle uppfylla samma prestandakrav som en anläggning med blandat avlopp. När jag och flera andra avloppsexperter uppmärksammades på vad som skedde ute i landet tog jag och miljöjuristen Jonas Christensen initiativ till en serie kunskapsseminarier om teknik, risker och juridik för BDT avlopp. Till seminarierna bjöd vi in ledande experter inom avlopp, hälsoskydd, miljöskydd och resurshushållning. Seminarierna som hölls i Uppsala 2011 och Göteborg 2012 har på ett bra sätt sammanfattats av Björn Eriksson, Avloppsguiden:  Läs hela pdf >> .

På VA- Guidens årliga konferens 2011, höll jag en föreläsning med rubriken ”Mellan stenkista och infiltration”. Läs hela pdf >> Denna föreläsning beskriver problem (men också möjligheter) med BDT utsläpp och vad en adekvat hantering av BDT vatten måste syfta till.  Föreläsningen beskriver också några enkla tekniker för att rena och bortleda BDT vatten från sommarstugan och permanentboendet.

Så här efteråt kan jag konstatera att mitt arbete med att föra ut kunskap kring BDT- vatten har lett till en mer balanserad syn på BDT-vatten hos myndigheter i Sverige. Idag väljer till och med många kommuner att prioritera bort all planerad tillsyn av BDT avlopp.  

Rulla till toppen