Föreläsningar
Naturnära teknik för avloppsrening

<< Tillbaks till Föreläsningar huvudsida

Vid arbetet inom forsknings- och utvecklingsprojektet Ecosanres fick jag många internationella kontakter. Vid ett tillfälle blev jag tillfrågad om att medverka som huvudtalare på en tre-dagars konferens i Bulgarien för att berätta om mina erfarenheter om naturnära tekniker. Konferensen ordnades av organisationen Global Water Partnerships medlemsländer i Centrala och Östra Europa (GWP/CEE). Jag tackade ja och fick under en sommarvecka i Bulgarien 2006 uppleva spännande och lärorika möten med forskare och tjänstemän på myndigheter och departement, men också gräsrotspolitiker i de byar vi besökte. De gjorde stort intryck på mig att inse hur hårt alla dessa personer kämpade för att få grundläggande sanitet och hantering av avlopp att fungera, i en verklighet där både pengar och tekniska kunskaper till stor del saknades.  

Det man efterfrågade var enkla robusta och system för avloppsrening, helst lösningar där vatten- och näring också kunde nyttjas för nåt produktivt, tex bevattning av skog.  Till resan satte jag ihop en ambitiös föreläsning för att beskriva vilka erfarenheter vi i Sverige har av sådana tekniker.  Föreläsningen jag satte ihop pdf natural treatment system Arbanassi 2006 beskriver kort om VA historia och principer för naturnära rening, men framförallt hur enkla robusta reningssystem kan byggas och dimensioneras. Under dagarna i Arbanassi diskuterade vi skillnaden mellan mättad och omättad strömning i markbaserad rening, vilken roll mikro- och makro-organismernas spelar för rening, möjligheterna att bygga system för både rening med återvinning, tex genom till exempel skogbevattning. Föreläsningen tar också upp möjligheten att förbättra reningsfunktionen i de ”bioponds” som i forna Sovjetländer är så vanliga för avloppsrening för mindre tätorter.  Med kalkfällning kan sådana dammar förbättras både avseende smittskydd och näringsavskiljning. Det slam som bildas är också utmärkt för gödsling av odlingsmark.  Vi pratade också om hur anlagda våtmarker kan användas som biologiska steg till reningsverk med kemisk fällning. På konferensen pratade vi också om utformning och dimensionering av enkla tekniker för slamavvattning och kompostering med slamdränbäddar.  

Föreläsningen jag tog fram för konferensen i Bulgarien använde jag senare som grund för föreläsningar för blivande civilingenjörer inom miljö- och vatten i Uppsala. Att inspirera och delge högskolestudenter mina kunskaper har alltid känts väldigt roligt och viktigt. Särskilt roligt är att flera av dem senare blev mina vänner och kolleger på WRS. Naturnära lösningar för avlopp SLU 2021 >>

Samarbetet med GWP/CEE länderna resulterade också att jag tillsammans med Igor Bodik, verksam vid tekniska högskolan i Bratislava, Slovakien fick uppgiften ta fram en ”inspirationsbok” om hur uthållig sanitet kan utvecklas i de forna Sovjetländerna. Boken ”Sustainable Sanitation in Central and Eastern Europe -adresseing small and medium- size settlements”, togs fram i tätt samarbete med namnkunniga avloppsexperter verksamma i Slovenien, Tjeckien, Ukraina, Polen och Tyskland och Sverige. Boken är utgiven på 13 språk och citeras har förhoppningsvis bidragit till ett ge goda exempel på hur avloppshantering i den mindre skalan kan lösas med enkla och robusta och tekniklösningar.

Trots att jag arbetat så mycket med behandlingsvåtmarker har jag inte haft så många föreläsningar inom just detta område. På våtmarkskonferensen 2022 i Eskilstuna höll jag dock ett föredrag som handlade om tillsyn och kontroll av naturnära reningstekniker. Kontroll och uppföljning av våtmarker. Bakgrunden till föreläsningen är att myndigheternas krav på utsläppskontroll ofta försvårar möjligheterna att bygga naturnära rening för tex avlopp. Myndigheter vill gärna se att provtagning kan göras i en definierad utsläppspunkt för att verifiera att uppställa haltvillkor uppnås. När rening sker utomhus med våtmarker, infiltrationer eller i syfte i bevattning är sådan kontroll varken ändamålsenlig eller möjlig. I föreläsningen pekar jag på hur kontroll istället kan utföras och att lagen faktiskt ger möjligheter till undantag från det för myndigheterna invanda sättet för egenkontroll. Länk till utsläppskontroll av behandlingsvåtmarker >>

Rulla till toppen