FoU Innovationer
Levande skärmväggar
<< Tillbaks till Innovationer huvudsida
Vid anläggande av dammar för vattenrening är det önskvärt att skapa så lång uppehållstid som möjligt och att förse dammen med lämpliga växter för filtrering av partiklar och biologisk omvandling av organiska föroreningar. Öppna dammar med växtlighet endast vid stränderna är sällan lyckade, eftersom vattnet då kommer då kommer röra sig raka vägen mellan in- och utlopp, mitt i dammen, utan kontakt med växtligheten längs stränderna. Det traditionella sättet att förlänga uppehållstid i en sådan damm, är att placera ut hängande plastskärmar i dammen för att tvinga vattnet att röra sig längre sträckor. Detta är inte särskilt snyggt och skapar heller inte bättre betingelser för en ändamålsenlig (makrofytisk) växtlighet.
I samband med projekteringen av nytt reningsverk i Forsmark 2011, fick jag möjlighet att pröva en ide att skapa längre uppehållstid för vatten och substrat för växtlighet genom något jag kallade levande skärmväggar. Bilderna nedan visar en ritning på skärmväggarnas konstruktion och hur utvalda växter med olika utseenden och egenskaper, planterades i dem. Väggarna byggs av Exponet/ Bio Blok som består av kubiska nätformde plaströr (åtta mindre kuber med måtten 55×55 cm hopsatta i stora block om 110×110 cm).
Det var intressant att vid återbesök några år senare, se hur växtligheten utvecklades. De olika arterna av gräs, halvgräs och blomväxter skapade inte bara en vacker och varierad växtlighet, de gav också hemvist för en mängd arter av insekter och småkryp, både över och under vattnet. Eftersom växterna var växte hydrofoniskt, dvs direkt i vattnet, utvecklades deras rötter till ett utbrett och ett finförgrenat rotsystem i vattenmassan långt ned i och utanför bioblocken. Rötter med påväxt av algtrådar och annan biofilm skapades ett levande filter som effektivt avskilde partiklar från vattnet. Det var slående hur klart vattnet var i slutet av dammen och hur stabila och låga de utgående halter av BOD, fosfor och kväve var under säsongerna, år efter år. Bilden nedan visar ett tillfälle då bäckveronika växt ut över vattenytorna och målat dem ljusblå och gröna.