Föreläsningar
Tillsyn av små avlopp

<< Tillbaks till Föreläsningar huvudsida

2021 fick jag tillsammans med miljövetaren och myndighetsveteranden Maria Hübinette och miljöjuristen Jonas Christensen, uppdrag av VA Guiden att hålla en fördjupningskurs i tillsyn av små avlopp. Vi lade ned mycket arbete på detta och bestämde att kursen skulle utgå från typfall där olika frågeställningar ventilerades både naturvetenskapligt och juridiskt men också ur ett praktiskt myndighetsperspektiv. Kursen som hölls digitalt 2022 fick blandad kritik. De allra flesta gav oss högsta betyg men några (tre inspektörer) gav oss tummen ned. Riktigt varför dessa inspektörer var så negativa fick vi aldrig reda på men det finns anledning att tro att vårt budskap inte stämde med inspektörernas egna uppfattningar. VA Guiden ansåg att kursen ”inte träffade riktigt rätt” att den var ”för teoretisk” och inte speglade det kommunerna efterfrågade nämligen ”konkreta råd hur tillsynen skall utföras”.  Själva tyckte vi att vi lyckades rätt bra med att lyfta fram de viktiga och svåra frågor som myndigheten måste ställa sig för att kunna göra välunderbyggda bedömningar ”i det enskilda fallet”. Kanske sa vi efteråt, var vi lite för hårda och delade ut lite för många ”pekpinnar” .  

Få områden inom svensk miljövård har varit och är fortfarande föremål för en så het debatt som tillsynen av de små avloppen. Vi som kursledare menade att denna debatt måste speglas i kursen. Vi påpekade att fastighetsägaren är en mycket svag motpart och att myndigheten har ett särskilt stort ansvar i relationen till dessa verksamhetsutövare.  På kursen resonerade vi kring detta ansvar och vad som bör krävas av en tillsynsmyndighet för att på ett sakligt sätt bedöma (risk för) olägenhet och när förbättringskrav är skäliga.  De sistnämnda är kanske det allra svåraste men kommunen är enligt lag skyldig att göra en sådan rimlighetsbedömning.   

Kursen inleddes med att vi var och en sammanfatta våra ”käpphästar” dvs vårt viktigaste budskap till inspektörerna. De fortsatta delarna byggdes upp efter fem olika typfall vilka representerade typiska  situationer där inspektörer ofta ställs inför vid bedömningar av en anläggning i det enskilda fallet. Typfallen presenterades med ett antal frågor som kursdeltagarna fick grunna över och som vi kursledare sedan besvarade utifrån vår expertkompetens.  

I den inledande presentation sätter vi de av små avloppen i ett större folkhälso- och miljöperspektiv och konstaterar att deras påverkan är begränsad och lokal. I presentationen framhålls också de stora regionala skillnaderna i Sverige och att större delen av Sverige inte har problem med övergödning utan snarare det omvända. Under typfallen diskuterade vi begreppen olägenhet, risk, och påverkan liksom skillnaden mellan indikation på felfunktion och faktisk (risk för) olägenhet. Rimlighetsbedömning enligt miljöbalken diskuteras och förslag ges till hur man ska värdera rimlighet. Ett av typfallen handlade om provtagning och kontroll. Det är förståeligt att man som myndighet vill se möjligheter att med kontroll verifiera prestanda, men frågan är om detta låter sig göras i ett praktiskt sammanhang?  Vår uppfattning är att detta inte låter sig göras men att provtagning och analys av vatten kan användas för validera renings funktion (fungerar eller fungerar icke) vilket ofta är tillräckligt vid tillsyn. Under ett av typfallen diskuterades om ny kunskap kommit fram som ger anledning att ompröva den forskning som låg till grund för de gamla allmänna råden. I de gamla råden sägs bland annat att ”infiltration ger en nära nog fullständig fosforrening om man också inkluderar den fosforavskiljning som sker i mark”.  Vilken forskning ligger egentligen till grund för att vi idag gått ifrån denna uppfattning? Dessa frågor och många fler diskuterades i kursen.  

Jag anser att det material vi tog fram till kursen är viktigt och önskar att alla som arbetar med tillsyn eller vägledning av tillsyn av små avlopp skulle ta del av det. Därför har jag på denna hemsida lagt ut mina delar av kursen. Tillsyn över små avlopp kurs VA Guiden 5 och 6 maj 2022 dag 1 >>
Tillsyn över små avlopp kurs VA Guiden 5 och 6 maj 2022 dag 2 >>

Rulla till toppen