Föreläsningar
Markbaserad rening och retention

<< Tillbaks till Föreläsningar huvudsida

Efter arbetet med förstudien om markbaserad rening 2009 och den uppföljande rapporten om läget för markbaserad rening som färdigställdes 2012 blev jag tillfrågad av ett utbildningsföretag (SIPU) att hålla kurs för miljöinspektörer om små avlopp och markbaserad rening. Tillsammans med miljövetaren och myndighetsveteranen Maria Hübinette och miljöjuristen Jonas Christensen satte vi ihop en grundkurs för att bibringa hälsoskyddsinspektörer det vi ansåg vara grundläggande kunskaper om små avlopp. På kursen pratade vi om de små avloppens påverkan på miljö- och hälsa, vilka tekniker som finns för att skapa relevant skydd samt det juridiska ramverket som myndigheter måste känna till vid prövning och tillsyn.  

Min uppgift var att svara för den naturvetenskapliga delen av kursen. Jag minns fortfarande hur nervös jag var att hålla den inledande föreläsningen i kursen där jag hade satt de små avloppen i ett historiskt och miljömässigt sammanhang. Mitt budskap var att de små avloppen i Sverige faktiskt inte utgör något stort problem för folkhälsa och miljö, ett budskap som jag trodde skulle uppröra inspektörerna. Men så blev inte fallet. Många blev nog förvånade men de flesta kände sig mer lugnade än upprörda. Vårt gemensamma budskap till inspektörerna var att verka för ett robust och allsidigt skydd och att alltid bedöma skyddsåtgärder efter skyddsbehov och ekonomisk och rimlighet  i det enskilda fallet alltid  

Kursen som hölls under två dagar en gång i halvåret utvecklades år från år och blev högt uppskattad av miljöinspektörerna.  Under kurserna som hölls i mer än tio år (innan kursen togs över och omarbetades av VA Guiden 2022) träffade jag minst 500 inspektörer, de flesta som helt nya på jobbet.  Jag förstod att ”små avlopp” betraktas som ett instegs-jobb av inspektörer och att omsättningen av inspektörer i kommunerna kan vara mycket stor. Detta är helt klart ett problem för miljöarbetet och rättssäkerheten, då prövning och tillsyn av små avlopp kräver mycket kunskap och omdöme, samtidigt som uppfattningar och bedömningar hos inspektörer kan betyda så oerhört mycket för de enskilda fastighetsägarna, men också för VA kollektiv och samhället i stort.  

Då jag genomfört flera forsknings -utvecklingsprojekt kring markbaserad avloppsrening och nyttjande av markekosystemet som skyddsbarriär för skydd av för ytvatten, har jag hållit många föreläsningar om just detta.  Jag väljer här att lägga ut en föreläsning som jag höll för en kommundag på Länsstyrelsen Gävle 2018, som tar upp både processtekniska grunder för markbaserad rening men också praxis för hur de ska byggas i Sverige och utomlands. I föreläsningen beskrivs också det verktyg för bedömning av markretention av fosfor, som jag och Lars Hylander tillsammans med VA Guiden tog fram under åren 2014- 2017 på uppdrag av Havs och Vattenmyndigheten Läs hela pdf >> Gävle 2018 – Markbaserad rening och retention. Under fördjupningskursen i markbaserad rening i Karlstad 2018 höll jag också en föreläsning som beskriver principer och beräkningssätt för dimensionering av markbaserad rening. Här pratar jag också om vikten av att skilja på beräkning av teknisk- och miljömässig belastning. Läs hela pdf >> Dimensionering av markbaserad anläggning 180409

Under fliken Opinion/Debatt framför jag åsikter och förslag till politiker och myndigheter hur de kan verka för att få bättre ordning på de små avloppen.

Rulla till toppen