Föreläsningar
Resurshushållning och kretsloppsystem för avlopp

<< Tillbaks till Föreläsningar huvudsida

Miljöbalken ställer krav på skydd av människors hälsa och miljön men också på hushållning och återvinning av naturresurser. (MB 2:5). Trots att detta har varit inskrivet i lag sedan Miljöbalken kom 1998, och inget säger att hushållningsregeln skulle vara mindre viktig än regeln om skydd av människors hälsa och miljön (MB 2:3) så tillämpas regeln knappast alls av Sveriges myndigheter och domstolar.  

För att sprida kunskap om det juridiska ramverket och den naturvetenskapliga synen på hushållning och kretslopp för avloppshantering höll jag tillsammans med Jonas Christensen, Ekolagen Miljöjuridik AB ett antal kurser riktade till kommunala verksamhetsutövare.  Kursen ”Behovet av resurshushållning och kretsloppsanpassning av avlopp i den kommunala verksamheten” hölls som en en-dagars kurs där vi varvade juridik med naturvetenskap, teknik och gruppövningar.

I bifogad länk redovisar jag mina delar av kursen; Naturvetenskapens syn på kretslopp och Naturresurshushållning och den tekniska verktygslådan 

Rulla till toppen