Arbetsliv i korthet
Efter högskoleutbildning som biogeovetare vid Stockholms Universitet arbetade jag under flera år som lärare och forskarstuderande vid institutionen för Kulturteknik (senare mark och vattenresurser) vid KTH i Stockholm. Jag tog där en licentiatexamen inom tillämpad ekologi med inriktning på näringskretslopp- och vattenresurshushållning. I slutet av 1980-talet arbetade som kommunal tjänsteman i Östhammars kommun med mark- och vattenplanering kopplat till översiktsplanering. 1991 startade jag en egen firma som gav mig möjligheter att genomföra många spännande projekt, bland annat marinekologiska studier i Östhammars kustområde, Östhammars kretsloppsverk och de numera världskända spillvattenvåtmarkerna i Oxelösund och Nynäshamn.
Mina tidiga arbeten som forskare på KTH och arbeten med vattenplanering och vattenvård stärkte mig i uppfattningen att samhällets hantering av växtnäring och andra resurser måste ta lärdom av naturens material- och energiflöden, för att undvika resursbrist och ansamling av restprodukter som avfall, tex i form av övergödning av ytvatten. I naturen uppstår inget avfall utan restprodukter från konsumtion återgår till ny produktion, vilket vidmakthåller balans och intakta ekosystem. Mycket av mina arbeten under 1990 talet handlade således om att demonstrera hur sanitet- och avloppshantering kan göras mer kretsloppsanpassat. Senare har min syn på Vatten och avloppsfrågor breddats och fördjupats. Arbeten i de forna Sovjetländerna och utvecklingsländer i Afrika och Kina, fick mig att förstå hur fundamentalt vatten- och avloppsförsörjning är för människoras hälsa och ett fungerande samhälle. Jag lärde mig hur viktigt det är att i planering av att skapa delaktighet mellan brukare, förvaltare och myndigheter för att åstadkomma funktionella lösningar till rimliga kostnader. Dessa insikter var bakgrunden till den metod som jag började utveckla och som i dag är internationellt känd under namnet ”Open Watewater planning” (OWP) och under namnet ”Open Planning of Sanitation Systems”. I Sverige kallas metoden för Öppen VA planering
Efter att under mer än tre decennier arbetat inom än mängd områden som rör vattenvård, sanitet och vattenrening och resurshushållning har jag skaffat mig en unik erfarenhet och kunskap kring vilka tekniska och juridiska möjligheter som kan finnas för att lösa dem. Internationella arbeten har gett mig värdefulla utblickar på hur man tänker och gör i andra länder. Som utredare och projektör av mer än 500 svenska reningsanläggningar för rening av spillvatten, dagvatten, lakvatten och naturvatten, har jag i detalj tvingats pröva och värdera olika tekniska möjligheter som kan göra miljöbalken möjlig i det enskilda fallet. Under min karriär har jag vid sidan om konsultarbete också deltagit i en mängd forsknings- och utvecklingsprojekt och blivit anlitat som expert och föreläsare av både Naturvårdsverket och Havs- och Vattenmyndigheten och andra myndigheter. Jag har också anlitats som sakkunnig i flera rättsfall som prövats enligt miljöbalken och vattentjänstlagen.
Jag är grundare av företaget WRS AB, ett företag som idag har mer än 25 anställda och som omsätter drygt 20 Mkr per år. Företaget är utsett till ett Gasellföretag och vann 2017 pris som årets ”hållbara företag” i Uppsala kommun. Vi 67 års ålder har jag bestämt mig för att avveckla mitt ägarskap och mitt vardagliga engagemang i WRS. Sedan augusti i år arbetar jag som pensionär i egen regi med uppgift att som underkonsult arbeta med vissa projekt för WRS och att stötta i första hand de juniora medarbetarna.
Genom min firma kan jag nu jobba friare och med villkor som jag själv avgör. Jag ger gärna råd och stöd till er politiker, organisationer, myndigheter, verksamhetsutövare och konsulter som arbetar för en effektiv och resurshushållande vattenvård och VA försörjning i Sverige eller utomlands.
Peter Ridderstolpe (2024-02-22)